Buitendag Landgoed Heerlijkheid Leur

Op 27 november 2011 vond de najaarsdag van de Landgoedvrienden plaats op het pittoreske landgoed Heerlijkheid Leur, van de familie Van Verschuer.

Onze gastheren Otto en Willem van Verschuer, twee van de vier broers die eigenaar zijn van het landgoed, ontvingen ons warm in de Leurse Hof, op een regenachtige zaterdagmiddag.

In deze dorpsherberg, die behoort tot het landgoed, startte de dag met een drietal interessante sprekers. Marilou Sandberg – Crommelin vertelde ons enthousiast over het indrukwekkende werk van de Maatschappij van Welstand. Dit is een vereniging die sinds haar oprichting in 1822 tot doel heeft het protestantisme te ondersteunen in Brabant en Zuid Gelderland. Om dat te bereiken kocht Welstand land en boerderijen voor arme protestantse boeren en verstrekte hun geldleningen. Door de eeuwen heen heeft Welstand op deze wijze veel grond en pachtboerderijen in eigendom gekregen, ook in de omgeving van Leur.

Gastheer Willem van Verschuer heette ons welkom en hield een inleiding over het beheren van landgoed Leur samen met zijn broers. In het kort komt het erop neer dat de familie het landgoed koestert en het op een verstandige, zichzelf bedruipende wijze probeert te beheren.

Om de kosten te dekken hebben zij onder andere van twee boerderijen vakantiehuizen gemaakt en in de weilanden voor het huis loopt een kudde zwarte Angus koeien, die de familie houdt voor de verkoop van Leurs rundvlees.

Beheerder en huisbewaarder Hugo van Capelleveen gaf ons een mooie beschrijving van de geschiedenis van het landgoed. Huis te Leur werd in 1778 gebouwd door H.W.E. baron van Balveren en de buitenplaats is sinds 1920 door vererving in handen van de familie van Verschuer. De Heerlijkheid Leur is een van de kleinste dorpjes in het land van Maas en Waal, met 50 huizen en een kerk uit de 14e eeuw. Opvallend zijn de grote lanen met eiken en beuken. Het landgoed is ongeveer 50 hectare groot.

Huis te Leur is een sober, statig landhuis, gebouwd in classisistische stijl. Het landhuis is het privédomein van de familie van Verschuer en normaal gesproken niet opengesteld voor rondleidingen. Wij als Landgoedvrienden hadden bij uitzondering het voorrecht het huis en de grote tuin onder leiding van onze gastheren Van Verschuer en bewoner/beheerder Hugo van Capelleveen te bezoeken. Na een wandeling door Leur, waarbij de zon zelfs nog even zijn stralen liet zien, eindigden wij ons bezoek aan de Heerlijkheid Leur met een gezellige borrel in de Leurse Hof.

U kunt meer lezen over de geschiedenis van dit landgoed Huis te Leer op de pagina Historie Landgoederen.