Tuinbaas op de Matanze

Zomogelijk niets weerhoudt ons om bijeenkomsten van de Landgoedvrienden bij te wonen , met stormwind en kletterende regen vertrokken wij vanuit Den Haag naar Terwolde in de gemeente Voorst , waar aan de Veluwsche IJsseldijk de exotisch eclectische buitenplaats De Matanze gelegen is.

Maar allereerst was daar een ontvangst in Brasserie Kriebelz ter plaatse , waar wij met zo’n bijna 90 man (!) onthaald werden op een enorm stuk appeltaart dan wel honing-walnotentaart en natuurlijk het kopje koffie.

Eenmaal daarvan bekomen en niet nadat een ieder door onze penningmeester Jelle van Helsdingen terdege was gecontroleerd, riep Mark Sassen met zijn befaamde stentor geluid ons tot de orde, om ons vervolgens voor te stellen aan Alexander en Mirjam van Rijckevorsel van Kessel , de eigenaren van De Matanze.

De zeer interessante inleiding van onze gastheer Alexander bevatte een wel zeer saillant punt, namelijk dat de buitenplaats zo’n 15 jaar geleden via een geschiedenisleraar op een gymnasium te Leiden in bezit van de familie van Rijckevorsel is gekomen ……

Na een korte wandeling liepen wij een door monumentale bomen omzoomde oprijlaan De Matanze binnen, dat in 2000 werd aangewezen als complex historische buitenplaats in het kader van de Monumentenwet.

Overigens betekent eclectisch het combineren van kenmerken van verschillende stijlen of stromingen. Zonder uitzondering waren wij allemaal onder de indruk van de grote gazons, de statige boomgroepen, de waterpartij en als middelpunt van dit alles, het zeer opmerkelijke Heerenhuis.

De enthousiaste tuinbaas Peter Brummel wist ons echter nog zo veel meer te vertellen over dit schitterende landgoed in oud Engelse landschapsstijl: je zou van zijn verhaal een apart handboek kunnen maken en weet wel dat een tuinbaas ervoor zorgt dat het historisch ontwerp in stand wordt gehouden! Wij hebben waarlijk genoten van zijn rondleiding: “De natuur is zo overweldigend en rein, de mens daarentegen zo nietig, dat het fatsoenlijkste wat hij kan doen is, er met stomheid geslagen naar te zitten staren.”(Nescio)

Bij de lindebomen-heksenkring aan het houtvuur onder het genot van een hapje en een drankje hebben wij deze mooie dag afgesloten, niet nadat wij een prachtige folder van B&B Landgoed De Matanze meekregen.

Robert Roodenburg