Buitendag Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof; van buitenplaats tot romantisch kasteel

Afgelopen november brachten de landgoedvrienden een bezoek aan kasteel Keukenhof. De Keukenhof is een fraai voorbeeld van een buitenplaats uit de Gouden Eeuw die zich door de eeuwen heen uiteindelijk ontwikkelde tot een romantisch kasteel met quasi middeleeuwse allure.

Na een hartelijke ontvangst in het koetshuis van het kasteel, gaf de heer Rene Dessing een koserie over buitenplaatsen in het algemeen. Een kleine voorproef op het jaar 2012: het jaar van de buitenplaatsen.

Vervolgens heeft de heer Ichnus Maes een uiteenzetting gegeven over het verleden én het heden van kasteel Keukenhof. In 1640 liet Adriaen Maertenszoon Block zijn huis bouwen in het Keukenduin. Het huis is de basis van kasteel Keukenhof zoals we het nu kennen. Het is direct al groot en Block breidt het gebied langzaam uit: hij wordt zelfs de grootste landeigenaar in de wijde omtrek.

In de eeuwen hierna groeide het landgoed verder uit tot een landgoed met 230 hectare aan tuinen, bossen en landerijen.

Het huis beschikt over een uitgebreide en importante collectie 17e, 18e en 19e eeuwse meubelen, schilderijen (waaronder portretten van Nicolaes Maes) en Chinees en Japans porcelein, weelderig tentoongesteld in de goudleerkamer, een uniek kabinet in de stijl van Daniel Marot. Deze antiquiteiten en kunstvoorwerpen getuigen op fraaie wijze de bewoningsgeschiedenis van dit huis.

Vandaag de dag wordt de laatste hand gelegd aan de ingrijpende restauratie van het kasteel. Ook de nabijgelegen historische gebouwen en het omliggende park zijn in oude glorie hersteld. Kasteel Keukenhof is herboren als de buitenplaats van weleer: een plaats om aangenaam te verpozen, van cultuur en natuur te genieten en vrienden en bekenden te ontmoeten.

Stichting Landgoedvrienden heeft als blijk van waardering een donatie gegeven voor het vergulden van de punten van het balkon aan de achterzijde van het kasteel.