Buitendag Landgoed Old Putten

Een bijzonder landgoed met een prachtige historie

Iets buiten het zeer oude Middeleeuwse en pittoreske vestingstadje Elburg ligt het landgoed Old Putten, waar wij 5 juni 2015 te gast waren bij de familie Witjes – Rambonnet. Het kasteel Old Putten wordt voor het eerst in de boeken genoemd in 1186, als leen van de hertog van Gelre. Door een geschil tussen de aanhangers van de Bisschop van Utrecht, de inwoners van Elburg en de hertog van Gelre, brandt het slot in 1482 helaas totaal af. Op de oude fundamenten is het huidige historische huis met koetshuis en poortgebouw gebouwd, dat vanaf de weg goed te zien is en omsloten wordt door de gracht. Alleen al de mooie pilaren bij de poort gaven aan dat we op een bijzondere plek waren.

‘Old Putten’, het huis en landerijen (groot 17 hectare), is als ‘Beschermd Historische Buitenplaats’ opgenomen in de Rijksmonumenten-lijst. Sinds 1878 behoort Old Putten tot het Franse Hugenotengeslacht Rambonnet.

Wij krijgen een bijzondere rondleiding over het landgoed en de prachtige tuin. Ook vertelde onze gastvrouw uitgebreid  hoe zij op dit moment, door onder andere het beheer van de camping, het landgoed in stand probeert te houden. Heel bijzonder was de presentatie voorafgaand aan het bezoek van Elisabeth Ruijgrok. Zij gaf een bijzonder inzicht in wat de maatschappelijke baten zijn van ons cultureel erfgoed in het algemeen en wat dit in het bijzonder voor de provincie Gelderland betekent.

De dag werd besloten met een drankje en heel verfrissend beschuit met aardbeitjes. Het was een prachtige dag en fijn dat we dit landgoed mochten bezoeken.